POLO transformeert een voormalige fabriekstoren in een uniek hoofdkantoor, een herkenningspunt op een uitgestrekte industriële site.
De toren werd grotendeels bewaard als tastbare getuige van de rijke geschiedenis en de verwezenlijkingen van het bedrijf. De toren vormt de basis voor een nieuw vormgegeven gebouw, dat de ambities weerspiegelt van een onderneming die voortdurend innoveert en zich aanpast, met respect voor het verleden.
Voor de parkeergarage en collectieve voorzieningen werd een apart gebouw ontworpen, zodat de toren haar conceptuele zuiverheid behoudt. Door het nieuwe volume op afstand te plaatsen creëerden we een semipublieke ruimte, een welkome oase te midden van de industriële activiteiten.
Ons ontwerp onthult het verborgen potentieel van de structuur door onnodige elementen te verwijderen en ruimte te creëren voor nieuwe functies. De bakstenen gevel wordt gestript, geïsoleerd, en opnieuw bekleed met metselwerk dat verwijst naar het origineel. Bestaand schrijnwerk wordt vernieuwd en nieuwe daglichtopeningen onderscheiden zich door hun detaillering en compositie.
Twee nieuwe penthouse-verdiepingen bekronen de bakstenen basis en worden overspannen door nagespannen betonvloeren die rusten op een betonnen exoskelet zodat een vrije invulling mogelijk is en een zekere grandeur wordt toegevoegd aan het utilitaire.
Een bestaande uitbreiding werd vervangen door een glazen volume met de verticale hoofdcirculatie. Een bijkomende vluchttrap integreren we in een sculpturaal volume dat zich een weg naar boven baant.
De bovenste verdiepingen huisvesten de kantoren van de Dovesco-groep terwijl de lagere verdiepingen worden verhuurd aan jonge bedrijven met ruimte voor nieuwe werkconfiguraties, zoals co-working en flexibele kantoren. Om een inclusieve en holistische werkomgeving te bevorderen, is de gelijkvloerse verdieping met mezzanine voorzien van collectieve ruimtes (vergaderruimten, lounges, een bar-restaurant), toegankelijk voor werknemers en buitenstaanders.
De toren en het parkeergebouw zijn verbonden door een glazen (kunst)galerij die dient als vestibule voor beide gebouwen en functioneert als visuele en akoestische buffer tussen het semipublieke plein en de snelweg.
Op de bovenste verdiepingen van het nieuwe gebouw bevinden zich multifunctionele ruimtes, leslokalen, een fitnessruimte en een auditorium waarvan de hellende vloer het plafond vormt voor de expositieruimte op de begane grond. De gevel is bekleed met strekmetalen gaas, de open verdiepingen van de parkeergarage worden begroeid met klimplanten.
Voor dit project is bewust gekozen om de nieuwe kantoren te vestigen op de bestaande industriële site en niet te bouwen op onbebouwde grond. Door het gebouw te hergebruiken en om te vormen tot een toekomstbestendig kantoorgebouw, spreken we vanaf het begin van een duurzaam en circulair ontwerp.
De energiebehoeften van de Polytoren worden volledig fossielvrij ingevuld. De verwarming en koeling gebeurt op elektriciteit met lucht-water warmtepompen. Tijdens zomernachten wordt er koele buitenlucht gebruikt om de kantoren te koelen door middel van free-cooling.
Het gebouw is aangesloten op het bestaande netwerk van PV-panelen op de daken van het industrieterrein. Een ruime afsluitbare fietsenstalling aan de ingang van het parkeergebouw, oplaadpunten en doucheruimtes voor personeel moedigen het gebruik van de fiets aan. De autoparking werd voorzien van laadstations en is gedimensioneerd volgens de huidige mobiliteitseisen. Door de intelligente ruwbouw kan de parking in de toekomst eenvoudig van functie veranderen.
Ce projet a été nominé pour un Belgian Construction Award - N'hésitez pas à faire découvrir votre projet en le partageant sur vos réseaux !
#BCA24
Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel