#BCA kandidaten

The Grand – Nieuwpoort

Dit project is genommineerd voor een Belgian Construction Award - deel het nu met je netwerk!

In het hart van Nieuwpoort-Bad herrijst een icoon. Het monumentale The Grand, ooit een symbool van grandeur en elegantie, was door de tand des tijds aangetast. Maar nu, in een baanbrekend totaalproject, wordt zijn glorie hersteld en krijgt het een nieuwe rol in de stad.

Samenwerking met Internationaal Geprezen Architecten

The Grand wordt nieuw leven ingeblazen door een samenwerking tussen David Chipperfield Architects en de restauratie-architecten van Origin. Hun visie is gedurfd en vernieuwend. Ze vieren de historische kwaliteiten van het gebouw en staan alleen interventies toe die het oorspronkelijke idee van het pand versterken.

Een Multifunctioneel Meesterwerk

Het nieuwe The Grand zal verschillende functies vervullen. Zeventig appartementen met gevarieerde oppervlaktes bieden een luxueuze woonervaring. Het gelijkvloers wordt opengesteld voor het grote publiek. De historische bar en brasserie aan de kant van de Zeedijk worden in ere hersteld, terwijl aan de zijde van de Albert I-laan ruimte is voor drie ruime handelspanden.

Erfgoed in Eer Hersteld

Een bouwhistorische analyse vormde de basis voor de restauratie. Alle historisch waardevolle delen, zoals de drie gevels met kenmerkende standbeelden, de inkomhal, de bar en de brasserie, worden zorgvuldig gerestaureerd. De originele kleurstelling van de muren, plafonds en trappen van de inkomhal wordt hersteld op basis van materiaaltechnisch onderzoek. Zelfs de minder waardevolle delen krijgen een nieuwe interpretatie, vertrekkend vanuit de erfgoedwaarden van het gebouw.

Herleving van de Belle Époque

De belle époque-elementen die verdwenen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en de werken in de jaren ’60, worden op een hedendaagse manier gereconstrueerd. Een speelse, eigentijdse en geraffineerde herinterpretatie van de bestaande architecturale taal brengt The Grand tot leven. Dit monument, dat ooit de grandeur van Nieuwpoort-Bad symboliseerde, zal opnieuw schitteren als een tijdloos icoon. In The Grand komen geschiedenis en toekomst terug samen.

#BCA24

BCA_log-horiz

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top