#BCA 2021

Kandidaten

Climate Proof Award
(powered by ORI)

Bomenportaal

Het belang van groen en de rol van bomen in klimaatadaptatie en -mitigatie is gekend: bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast, zorgen voor koolstofopslag en spelen een belangrijke rol in behoud van biodiversiteit.

Elite House

Het gebouw Elite House, gelegen aan de Naamsepoort in het centrum van Brussel, is net “herboren” na twee jaar van uitgebreide werkzaamheden! Dit emblematische gebouw, waarin vroeger talrijke kantoren, winkels, een discotheek en een Quick-restaurant waren ondergebracht, werd volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd.

Stormvloedkering Nieuwpoort

Stormvloeden zijn een van de grootste natuurlijke bedreigingen voor kusthavens. De opwarming van het klimaat en de stijging van de zeespiegel maken onze kustregio extra kwetsbaar.

PROJECT : WDP BARRY CALLEBAUT / Lokeren

Wanneer Barry Callebaut , een van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld, beslist om al zijn logistiek te centraliseren in een nieuw magazijn (Global Distribution Center GDC) in Lokeren, kan dat alleen met een geest van uitmuntendheid en sterke partners. Om dit gebouw te realiseren werd de ontwikkeling toevertrouwd aan WDP, het ontwerp werd uitgevoerd door AAVO Architecten, de speciale technieken en duurzame ontwikkeling door de ontwerpbureaus Istema en Sureal .

Administratief Centrum Etterbeek

Het gemeentebestuur van Etterbeek had voor zijn nieuwe administratieve centrum een duidelijk doel voor ogen: het moest toegankelijk en warm zijn, een echt ‘thuis’ voor de gemeenschap. Jaspers-Eyers Architects en BAEB hebben de handen in elkaar geslagen voor een ontwerp dat verschillende diensten samenbrengt.

MANHATTAN

Manhattan is een emblematisch gebouw in de Noordwijk van Brussel, gebouwd in de jaren 70. Voor Victory Real Estate voerde BESIX de volledige renovatie uit, in consortium met Louis De Waele.

Park Dok Zuid

De Gedempte Zuiderdokken vormen een unieke open ruimte in het stedelijk weefsel van Antwerpen. Na de demping van de voormalige drie dokken, wordt de vrijgekomen ruimte hoofdzakelijk gebruikt als gratis parkeervoorziening. Sinds de jaren tachtig van vorige eeuw transformeerde de wijk ‘het Zuid’ in een aantrekkelijke wijk met een aantal belangrijke culturele attractiepolen.

Verweven Stedelijke Ecologie

Op verschillende manieren is deze nieuwbouw van 59 passiefwoningen en een kribbe voor de publieke regionale huisvestingsmaatschappij exemplarisch qua duurzaamheid, architectuur en stedenbouw. Het ontwerp vertrekt vanuit de zoektocht naar perfecte integratie van het project in zijn omgeving en de bestaande sociale context.

Maison administrative de la Province de Namur

Het Administratief Huis van de Provincie Namen, gelegen in Salzinnes, verenigt bijna alle diensten van de provincie in zijn gloednieuw gebouw. Het gebouw is volledig opgetrokken uit hout op twee niveaus en rust op stalen palen.

BIM Industrial, Tertiary & Residential project
(powered by Autodesk)

Networks NØR

In het hart van Brussel heeft het kantoorgebouw Networks NØR een volledige renovatie gekregen tot een passief kantoorgebouw. Dit unieke renovatie project is integraal uitgewerkt in een OpenBIM samenwerking, met raakvlakken controles, modelchecks en issue managament tussen alle betrokken disciplines. Essentieel was de 3D laserscan van de bestaande situatie na de afbraakwerken. Het eindresultaat is een sluitend as-built model, en de reductie van de faalkosten gedurende de realisatiefase.

Winkel en hotelcomplex Gent

In de bruisende binnenstad van Gent verbouwde Vandenbussche de oude C&A winkel. Het project bestaat uit de verbouwing en uitbreiding van het winkelcomplex tot een gemengd project met (casco) winkelruimtes en een nieuw hotel met 114 kamers.

BIM Public Project
(powered by Autodesk)

Toepassing HoloLens – AZ Rivierenland

In Rumst, hartje Rivierenland en aan de oevers van de A12 bevindt zich AZ Rivierenland, Campus Rumst. Één van de drie campussen van de ziekenhuisgroep. Hooyberghs staat er in
voor de verbouwing en gedeelte nieuwbouw ter uitbreiding van de campus.

SvM Blue Gate Antwerpen

Met het project Blue Gate bouwt Antwerpse Bouwwerken één van de grootste nieuwe scholenbouw-projecten in Vlaanderen.

BIM Infrastructure
(powered by Autodesk)

Ontwerp ‘Ringpark Zuid’ in Antwerpen

Dit project omvat het uitwerken van een gedetailleerd ontwerp, het aanbestedingsdossier en de opvolging van de werken
voorzien in de projectzone Ringpark Zuid in Antwerpen. Het project Ringpark Zuid zet door een herinrichting van de
verkeersknoop in op o.a. meer ruimte voor groen en een veiligere verkeersinfrastructuur.

De Groene Boog A16

‘Groen en Groos’, dat is de slogan van het projectteam van de Groene Boog. Groos betekent trots op zijn Rotterdams en dat is wat we ook zeker zijn. De Groene Boog A16 realiseert de A16 Rotterdam, de nieuwe verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Haque Airport. De 11km lange rijksweg verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid in het noordoostelijk deel van Rotterdam, in Lansingerland en de omliggende regio.

Innovation Project

SUMMIT One Vanderbilt
New-York

Starconstruct werkte als Oost-Vlaams bedrijf mee aan de spectaculaire glazen liften voor één van Amerika’s grootste projecten, SUMMIT One Vanderbilt in New-York.
One Vanderbilt is een wolkenkrabber van 450 meter hoog in Manhattan, voorzien van 2 glazen liften met allerlei licht- en geluidseffecten die aan de buitenkant van de wolkenkrabber hangen.

Waterstof integratie in gebouwtechnieken

Waterstof zal een belangrijk middel worden om de europese CO2-doelstellingen van industrie, gebouwen en transport te behalen de komende jaren. Het heeft een groot potentieel als energiedrager en het biedt de flexibele mogelijkheid tot opslag van energie opgewekt uit overschotten van wind- en zonne-energie. Tractebel Engineering zet reeds jaren hard in op de ontwikkeling van waterstofsystemen en integratie in industrie en gebouwen.

Uitrol Intelligente Verkeersregelinstallaties Mobilidata en BIM

Het programma Mobilidata heeft als doelstelling om het verkeer duurzamer en veiliger te maken en de doorstroming te verbeteren door de inzet van digitalisering. Een wezenlijk onderdeel hiervan is het uitrollen van intelligente verkeerslichten. Deze verkeerslichten worden gekoppeld aan het internet en maken het mogelijk om bi-directioneel te communiceren met verkeersdeelnemers.

Networks Smart Hub Forest

Banimmo heeft het vroegere hoofdkwartier van Unilever te Vorst grondig gerenoveerd om zijn inzichten op gebied van diensten en flexibel/hybride werken in praktijk te brengen. Binnen het gebouw werd in samenwerking met Smart Building specialist DAGO een verdieping volledig uitgewerkt met Smart Building technologie, zodat Activity Based Working en Safely Back To Work ten volle ondersteund worden. Welkom in de Networks Smart Hub!

Hanzehof Brugge

Op een terrein van 1500 m² in de Langestraat bouwt de firma Rusabouw met projectleider Johan Crevits negen nieuwe woningen met stadstuintjes en autostandplaatsen en fietsplaatsen. Op de huidige site was tot over 2 jaar de Kringloopwinkel gevestigd.

VIAMAR REAL ESTATE ZELE

In Zele realiseert Viamar Real Estate voor het eerst een bijzonder vernieuwend duurzaam systeem van diverse toepassingen gecombineerd voor de huurders-gebruikers.

Innovation Product

Holographic BIM Visualizer

Bouwbedrijven implementeren meer en meer BIM-normen in hun projecten.
Hierdoor kunnen ze de bouw efficiënter uitvoeren en beheren.
Als onderdeel van deze BIM-strategie gebruikt een bouwbedrijf doorgaans een BIM-platform als nieuwe tool voor hun workflowbeheer.

Plug-and-play batterij units

Bright Energy biedt bouwbedrijven een eenvoudige overgang naar duurzame energie op hun bouwwerven. Door slimme inzetting van plug-and-play batterij units te combineren met eenvoudig te gebruiken software, wordt een totaal service aangeboden die de werfleider ontzorgt en hem inzicht en controle biedt over de energiestromen op zijn werf.

Cobot Robbie

Cobot Robbie: dubbel zo snel bouwen op halve kracht. “Weg rugpijn, hallo bouwplezier”
We hoeven u niet te vertellen hoe fysiek belastend de bouwwerf kan zijn.

Window Clara by Riche

Het Clara by Riche raam is een nieuw raamdesign: een 100% glas blad!
Volledig vlak, zowel van binnen als van buiten, voldoet het aan de meest veeleisende architecturen: geen randen, geen projecties, alles wordt strak! De tevredenheid van de architect over het ontwerp, de tevredenheid van de eigenaar over het zeer eenvoudige onderhoud.

Toepassing HoloLens – AZ Rivierenland

In Rumst, hartje Rivierenland en aan de oevers van de A12 bevindt zich AZ Rivierenland, Campus Rumst. Één van de drie campussen van de ziekenhuisgroep. Hooyberghs staat er in
voor de verbouwing en gedeelte nieuwbouw ter uitbreiding van de campus.

C3 Unit (Compact Climate Control Unit)

De C3 Unit is ontwikkeld om een klimatisatiesysteem comfortabel, duurzaam en eenvoudig te realiseren.

RENSON & REYNAERS – THE MISSING LINK FOR CURTAIN WALLS

Oververhitting vermijden – zeker bij grote glasoppervlakken van vliesgevels – was de trigger voor Reynaers Aluminium om samen met Renson op zoek te gaan naar de ultieme productcombinatie van vliesgevels en doekzonwering. Het resultaat is een strak vormgegeven en doorgedreven geteste, Belgische totaaloplossing voor vliesgevels, die maximaal daglicht weet te rijmen met een perfect controleerbare binnentemperatuur: de ultieme match voor een 100% Belgische gevel.

Bitumen stabilized material met schuimbitumen #BSM

Foamed Bitumen is een bindmiddel met een bewezen staat van dienst in de koud recyclage.
Een hoog kwalitatief, kosten effectief, milieu vriendelijk, toekomstbestendig en innovatief bindmiddel. Koud recyclage met foamed bitumen is een inmiddels bijna wereldwijd gevestigde technologie en is met versneld tempo in het zicht van wegenautoriteiten en wegenbouw bedrijven aan het komen dit voor zowel het vernieuwen als het bouwen van nieuwe wegen.

DCS61-S

Na een aantal maanden van ontwikkelen en testen onder reële omstandigheden pakten wij, RDS Weighing & Safety -tot voor kort RDS Electronics- uit met AMCS’ gloed- nieuwste antibotsoplossing. Deze wereldprimeur voldoet reeds aan de EN17076 normering. Dankzij performance level Pl d is het AMCS DCS61-S antibotssysteem compatibel met toekomstige machinebesturingen van hijsapparatuur.

Roofing clips

ROOFING CLIPS maakt het mogelijk om snel een eenvoudig een dak met bitume af te werken. Dankzij het clipssyteem wordt de bitume niet volledig tot tegen de dakrand gebrand. Dit maakt het mogelijk om de dakrand later te demonteren en diezelfde dakrand terug in te zetten. Roofing Clips is 100% circulair.

De Loxone Miniserver voor Smart Buildings en Smart Homes

Huis- en gebouwautomatisering, wat is dat eigenlijk? Nog al te vaak wordt deze term over dezelfde kam geschoren als “domotica”, terwijl een Smart Home veel meer is dan alleen bedienen en controleren van een woning.

RoboBrick – An Integrated Value System

Ontzorgd worden, snellere bouwtijd en dat met 20 jaar garantie? Dat kan met RoboBrick® van Vandersanden. RoboBrick® is een totaaloplossing die volledig faciliteert in het op geautomatiseerde wijze aanbrengen van steenstrips op prefabsystemen en wanden in een geconditioneerde ruimte met systeemgarantie op het eindresultaat. RoboBrick® sluit aan op een bestaande of nieuwe productielijn en werkt op allerlei ondergronden zoals houtskelet, staalbouw, beton of isolatiemateriaal. Met dit geïntegreerde systeem kunnen maar liefst 2500 steenstrips en hoekstrips per uur volledig geautomatiseerd verlijmd worden.

Innovation Process/IT

Brain – For better asset insights

In de bouwwereld werken vele stakeholders met verschillende digitale tools. Zo zijn er verschillende platformen voor de ontwerp- en bouwfase alsook voor de onderhoudsfase van een gebouw (vb BIM, Planon, Archibus, MCS, Axxerion, NPQ, Topdesk, SAP, Oracle …).

Traxxeo

TRAXXEO is een software-uitgever gespecialiseerd in het beheer van menselijke en materiële middelen in mobiliteit.

BIM data

Data is het nieuwe goud, en daar willen we bij AWV op inzetten. Daarom hebben we in het kader van ons Asset Information Management-programma een proces uitgetekend om dat nieuwe goud maximaal te laten renderen. Alle data die onze opdrachtnemers in de toekomst zullen aanleveren, zal conform de OTL-datastandaard moeten verlopen.

Implementatie van CDE systemen in de Operating company BAM contractors

Dit project zorgt ervoor dat onze projecten beter hun informatie kunnen beheren en de kwaliteit, veiligheid en milieu kunnen verbeteren. Door de standaard zijn onze projecten verzekert van consistentere informatie, gemakkelijker toegang tot alle relevante informatie, is deze ook beter gestructureerd en makkelijker te raadplegen.

RoboBrick – An Integrated Value System

Ontzorgd worden, snellere bouwtijd en dat met 20 jaar garantie? Dat kan met RoboBrick® van Vandersanden. RoboBrick® is een totaaloplossing die volledig faciliteert in het op geautomatiseerde wijze aanbrengen van steenstrips op prefabsystemen en wanden in een geconditioneerde ruimte met systeemgarantie op het eindresultaat. RoboBrick® sluit aan op een bestaande of nieuwe productielijn en werkt op allerlei ondergronden zoals houtskelet, staalbouw, beton of isolatiemateriaal. Met dit geïntegreerde systeem kunnen maar liefst 2500 steenstrips en hoekstrips per uur volledig geautomatiseerd verlijmd worden.

Plan & Design Tool

Schindler stelt een nieuwe tool voor architecten voor. Het Schindler Digital Plan is een snelle manier om liften te integreren in bouwkundige plannen. Meer nog, het geeft op basis van een aantal parameters ook advies over welke liften er voorzien moeten worden, hoeveel het er moeten zijn en wat de gewenste capaciteit is. De architect kan zijn liftontwerp bewaren in de cloud en op gepaste tijd doorsturen voor een offerte te verkrijgen. Tevens kan hij liftafwerkingen visualiseren met de tool ten einde een goed beeld te vormen van hoe de lift er echt zal uitzien. Hiermee kunnen we architecten ondersteunen, ook al zijn we zelf niet fysiek beschikbaar tgv meetings of andere.

Spider

Het belangrijkste bij ontwerpen en bouwen is communicatie. We gebruiken hiervoor hoofdzakelijk een BIM-proces. Voor sommige noodzakelijke
communicatie en processen, voldoet de bestaande standaard software niet. Daarom hebben we de keuze gemaakt om hiervoor onze eigen software en tools
te ontwikkelen.

BIMvisible

Ingenium ontwikkelt, met subsidiesteun van VLAIO, een methode waarbij een gebouwbeheerder door middel van Augmented Reality zijn technische installatie en de status van die installatie kan zien Het BIM-model van de technische installatie (statische informatie), maar ook de sensor- en actuatordata uit het GBS (dynamische data) worden via AR zichtbaar gemaakt, bovenop de werkelijkheid.

4PS Construct

Hoe mooi zou het zijn als bouwbedrijven vanuit één totaaloplossing volledig en real-time inzicht en controle hebben over alle bedrijfsprocessen? Overal, altijd en vanaf het device naar keuze. Met de cloud-based ERP-oplossing 4PS Construct is dit niet langer toekomstmuziek maar realiteit!
4PS Construct is een volledig geïntegreerde cloud-based ERP-oplossing speciaal ontworpen voor bouw- en projectgeoriënteerde bedrijven en gebaseerd op het toekomstbestendige Microsoft Dynamics 365 Business Central platform. 4PS Construct brengt alle primaire bedrijfsprocessen samen in één pakket. Zo houden bedrijven in iedere fase grip op de hele bedrijfsvoering.

Communication

People of Aertssen

Aertssen Group, dat is People. Power and Passion to build on. Met zijn innovatieve marketing campagne en strategie “People of Aertssen” focust het vanaf nu nog meer op het menselijke aspect.

Rekruteringscampagne Renotec

Dat de war on talent hevig heerst binnen de bouwsector is geen nieuwtje. Goede werkkrachten vinden wordt elk jaar steeds moeilijker. Ook zo voor Renotec. In de zomer van 2020 werd er daarom een stuurgroep samengesteld met als opdracht: “ Hoe kunnen wij als Renotec nieuwe arbeiders aantrekken?”.

Team A12 – Participatietraject herinrichting A12 in Wilrijk en Aartselaar

Vijf onoverzichtelijke en drukke kruispunten op de A12 in Aartselaar en Wilrijk vormen al jaren een doorn in het oog van wie dagelijks deze verkeersknopen moet trotseren. De Vlaamse overheid besliste om deze kruispunten grondig aan te pakken met als doel de veiligheid en de doorstroming voor alle weggebruikers te verbeteren én de barrièrewerking van de A12 weg te nemen.

COMMUNICATIE BIJ HUURLAND

Huurland pakt uit met een uitgekiende marketingstrategie waar de focus ligt op originele cross-mediale communicatie over heel Vlaanderen. Met onze communicatie zetten we in op naambekendheid in een groeiend gebied. We willen bovendien onze (potentiële) klanten op een kwalitatieve manier informeren, zodat Huurland top-of-mind blijft voor machineverhuur.

International Project

SUMMIT One Vanderbilt
New-York

Starconstruct werkte als Oost-Vlaams bedrijf mee aan de spectaculaire glazen liften voor één van Amerika’s grootste projecten, SUMMIT One Vanderbilt in New-York.
One Vanderbilt is een wolkenkrabber van 450 meter hoog in Manhattan, voorzien van 2 glazen liften met allerlei licht- en geluidseffecten die aan de buitenkant van de wolkenkrabber hangen.

Eden Tower

Vlak bij het station in het centrum van Frankfurt, op een boogscheut van de Messe, ligt Eden Tower. Het project is een samenwerking van Jaspers-Eyers Architects en TLBS, naar een ontwerp van Jahn-MK. Wat de 100 meter hoge woontoren met name bijzonder maakt, zijn de meer dan 185.000 planten die 20% van de gevel bedekken.

Circular Building

Circulair kantoorgebouw

’t Centrum is het resultaat van de hersenspinsels van zeven bedrijven die zich in een consortium hebben verenigd. Bedoeling was om het ‘kantoorcomplex van de toekomst’ op een vernieuwende manier te benaderen. Het gebouw moet de katalysator worden voor circulair bouwen in Vlaanderen en daarbuiten.

Cold Recycling van RAP met schuimbitumen

Foamed Bitumen is een bindmiddel met een bewezen staat van dienst in de koud recyclage.
Een hoog kwalitatief, kosten effectief, milieu vriendelijk, toekomstbestendig en innovatief bindmiddel. Koud recyclage met foamed bitumen is een inmiddels bijna wereldwijd gevestigde technologie en is met versneld tempo in het zicht van wegenautoriteiten en wegenbouw bedrijven aan het komen dit voor zowel het vernieuwen als het bouwen van nieuwe wegen.

Jongerenverblijfcentrum Ten Dries in Sint-Denijs (Zwevegem)

De aanpassing en uitbreiding met nieuwbouw van het jongerenverblijfcentrum Ten Dries in Sint-Denijs (Zwevegem), naar een ontwerp van BAST architects&engineers, legt de lat hoog wat sociale, ecologische en economische duurzaamheid betreft. Het is dan ook geen toeval dat hier voor de eerste keer in ons land het innovatieve circulaire gevelsysteem ClickBrick werd toegepast.

Stadhuis Roeselare

Stad Roeselare bouwt een innovatief stadhuis en streeft naar een BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’, een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact.

#BCA24

BCA_logo

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top