Waterstof zal een belangrijk middel worden om de europese CO2-doelstellingen van industrie, gebouwen en transport te behalen de komende jaren. Het heeft een groot potentieel als energiedrager en het biedt de flexibele mogelijkheid tot opslag van energie opgewekt uit overschotten van wind- en zonne-energie. Tractebel Engineering zet reeds jaren hard in op de ontwikkeling van waterstofsystemen en integratie in industrie en gebouwen. De uitwerking blijft niet enkel op papier, maar begint vandaag met een concrete implementatie in België. In het project werd vooraf in een bouwteamformule (Imtech, NLT-Pivaco, Tractebel Engineering, Air Liquide) onderzocht hoe men met behulp van waterstof als energiedrager een CO2-reductie kan realiseren in het energieverbruik van de gebouwen op de site K602 van de Port of Antwerp. Een gebouw werd geselecteerd als pilootproject voor verdere ontwikkeling en gebruik van een waterstofketel.

Hierin wordt lokale waterstofopslag en mogelijks ook productie via waterstofpanelen voorzien. Het bouwteam bestaat uit verschillende partners met expertise in waterstofoplossigen, waarbij kennisdeling en pragmatische aanpak centraal staat. De huidige stappen in dit project zijn het verder uitwerken van een betrouwbare en veilige installatie aan de hand van een geïntegreerd ontwerp, om binnenkort naar realisatie te kunnen overgaan. Tractebel gelooft er sterk in dat deze pilootinstallatie een voorbeeld kan betekenen om de markt te overtuigen van de mogelijkheden van waterstof. Op deze manier kunnen we gezamenlijk de CO2-reductiedoelstellingen binnen België en Europa meehelpen te realiseren.
Als een van de leiders in de energietransitie, biedt Tractebel een scala aan engineering en advies gedurende de levenscyclus van de projecten. Tractebel heeft technische deskundigheid en ervaring op het vlak van energie, masterplanning, milieu, structuren, akoestiek, stabiliteit, vergunningen, brandveiligheid en MEP-technieken. Onze stedenbouwkundigen, ingenieurs en milieudeskundigen helpen onze klanten om hun projecten koolstofvrij te maken, op gebouw-, wijk- en stadsschaal.

Share This
Scroll to Top