#BCA nieuws

Administratief Centrum Etterbeek

Administratief Centrum Etterbeek,
Jaspers-Eyers Architects en BAEB
Gastvrijheid centraal

Het gemeentebestuur van Etterbeek had voor zijn nieuwe administratieve centrum een duidelijk doel voor ogen: het moest toegankelijk en warm zijn, een echt ‘thuis’ voor de gemeenschap. Jaspers-Eyers Architects en BAEB hebben de handen in elkaar geslagen voor een ontwerp dat verschillende diensten samenbrengt. De gemeentediensten, de lokale politie en het OCMW zitten samen in één gebouw, maar behouden toch hun eigenheid. Dat is onder andere te danken aan het feit dat elke dienst zijn eigen ingang heeft. Toegankelijkheid was de rode draad doorheen het hele ontwerpproces. De barrière tussen burger en administratie wordt doorbroken.

Een uitzonderlijke ligging
Het nieuwe administratieve centrum ligt in het Jachthof in Etterbeek en verbindt het park met de Kazernelaan. Via het gebouw raak je van het park naar de straat en, omgekeerd. Het is een landmark in de omgeving en een baken voor de nieuwe woonwijk. Toch is het door zijn organische vorm op een heel natuurlijke manier geïntegreerd in de omgeving. Doordat het gebouw een beetje achteruit op de site is geplaatst, ontstaat vooraan een stukje publieke ruimte dat aan de buurt wordt teruggegeven.

Passiefgebouw
Een van de doelstellingen was een efficiënt en duurzaam gebouw te creëren dat technologisch aan de top staat en aan de strengste milieueisen voldoet. Door tal van studies en ingrepen is dat gelukt, het energieverbruik in het gebouw is tot een minimum beperkt. Onder andere de oriëntatie van het gebouw en het doordachte gebruik van zonnewering in de gevel spelen in dat verhaal een doorslaggevende rol.

Recente nieuwsberichten

Aanleg parkeerterrein “De Kiem” te Kapelle -op-den-Bos

Gemeente Kapelle-op-den-Bos heeft parkeerterrein de Kiem aangelegd als eerste fase in de vernieuwing van de omgeving van basisschool de Kiem. ...
Lees meer

Ben De Swaef

Strategic Account Executive BeNeLux, Autodesk
Lees meer

#BCA24

BCA_logo

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top