#BCA kandidaten

BossCover Circular System

Dit project is genomineerd voor een Belgian Construction Award - deel het nu met je netwerk!

Met het BossCover Circular System realiseert Tectum Group het eerste 100% circulair plat dak systeem. Begin januari van dit jaar voerde Tectum Group op de site van Retail Estates in Kampenhout een dakrenovatie uit waarbij het systeem voor het eerst geplaatst werd. Sindsdien werd bijna 10.000m² dakoppervlak met het BossCover Circular System geplaatst of vernieuwd. Het systeem is heel vernieuwend, en de bouwheren en architecten moeten het nog leren kennen, maar niettemin ervaren wij reeds een enorme interesse uit de markt.
Met het BossCover Circular System zetten we in op de duurzaamheidsstrategie R3, namelijk re-use. Dankzij gepatenteerde systeemonderdelen kan het volledige daksysteem integraal gedemonteerd en herbruikt worden in zijn originele functie, namelijk als dak. Het mechanisch verankerde EPDM-dakmembraan heeft een langere levensduur dan iedere andere oplossing voor waterdichting, en kan later een ongeschonden tweede leven tegemoet, samen met de montage-onderdelen die uit onverwoestbaar aluminium zijn vervaardigd. De basis voor een kwalitatief “2de hands dak” is gelegd! De kostbare en schaarse (fossiele) grondstoffen verlaten de materialenkringloop niet langer.
De uitdagingen voor de bouwsector zijn enorm. Niet enkel zal de kostprijs van woningen omlaag moeten, tegelijk zal de Carbon-emissie tijdens het bouwproces moeten zakken. De verdere industrialisatie van (vnl particuliere) woningen dringt zich op. En net hiervoor is het BossCover Circular System een oplossing. Daarenboven is de bouwsector een zware gebruiker van schaarse en eindige fossiele grondstoffen. Dankzij dit innovatief systeem sluiten wij de materialenkringloop van schaarse en eindige grondstoffen. Het betreft hier immers geen recyclage, maar ‘re-use’. Het BossCover Circular System kan integraal hergebruikt worden … als dak.
Het BossCover Circular System bestaat uit verschillende onderdelen die samen één systeem vormen waarbij alle elementen op elkaar zijn afgestemd. De onderdelen worden mechanisch verankerd op iedere ondergrond. Op de EPDM worden gewapende stroken aangebracht ter versteviging, die ons toelaten het membraam in de toekomst opnieuw de hergebruiken. Oprollen en terug uitrollen. Zowel in de kim als op de dakrand worden ze door ons gepatenteerd systeem vastgeklikt.
Doordat het inzetbaar is op iedere ondergrond moeten er geen wijzigingen worden aangebracht in het ontwerp.
In het systeem wordt gebruik gemaakt van mono-materialen. De innovatieve systeemonderdelen Certefix en de dakrand bestaan uit aluminium. Zij werden ontwikkeld in samenwerking met partner Claerhout Aluminium. Voor het dakmembraan kiezen wij voor EPDM. Er bestaat geen waterdichtingproduct zonder fossiele grondstoffen. EPDM is een inert materiaal. Dat betekent dat UV-straling en weersomstandigheden geen invloed hebben op de eigenschappen van EPDM. En dus heeft EPDM, met een bewezen levensduur van 50 à 60 jaar, soms een langere levensduur dan het gebouw. Je gebruikt eenmalig fossiele grondstoffen, maar kan het product dan wel in een enorm lange levenscyclus houden, als origineel product. Bovendien is EPDM met 1,2 tot 1,5 mm dikte een dun materiaal, waardoor de milieukost gunstiger is in vergelijking met de dikkere 4mm bitumineuze dakmembranen. Het gaat dan niet enkel over transport, maar ook over de productie: we hebben in vergelijking met bitumineuze dakmembranen gewoon minder fossiele grondstof nodig om tot een dakmembraan te komen.

#BCA24

BCA_log-horiz

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top