Het doel in Eeklo is het bouwen van een nieuwe rondweg. De aanleg van deze rondweg wordt in 4 fasen opgesplitst. De eerste fase betreft de Industrielaan, met een aanleg van een rotonde, ventwegen, veilige fietspaden, etc. Deze fase bevat geen ongelijkgrondse verbindingen. De 3 daaropvolgende fasen bevatten wel ongelijkgrondse verbindingen, met een fietstunnel in fase 2, een fietsbrug en autobrug in fase 3, en een autobrug in fase 4. Voor een overzicht van de verschillende projecten, zie Afbeelding 1. Gezien het een grootschalig project is met een aanzienlijke complexiteit, door verschillende ongelijkgrondse verbindingen en verschillende fases, en dus een 3D-factor, wil AWV BIM ten volle inzetten binnen alle fases van dit project.
Meer in detail omvat fase 1 hoofdzakelijk de aanleg van de rotonde – in doorlopend gewapend beton – ter hoogte van de kruising van de R43 met de Industrielaan, het vernieuwen van de toplaag van de R43 tussen Nieuwendorpe en rotonde, het aanleggen van een invoegstrook op de R43 tussen Nieuwendorpe en rotonde, het aanleggen van ventwegen met vrijliggende fietspaden langs de R43 tussen Nieuwendorpe en rotonde, het verlengen van de rechtsafslagstrook komende van Maldegem/Adegem en van de linksafslagstrook komende van AZ Alma met afsluiten van de Brugsesteenweg, en onderhoud van de werken gedurende de waarborgperiode. Afbeeldingen 2, 3 & 4 geven een beeld van de werken.
Tijdens de studie van fase 1 werd nog geen BIM toegepast, maar zoals bij vele AWV-projecten, trachten we toch naar een BIM as-built model te groeien. Aangezien er geen ongelijkgrondse verbindingen zijn en BIM-ontwerpmodellen ontbreken, is hier gekozen voor een LOG0 (Level of Geometry 0) OTL-conform as-built model. Samen met opdrachtnemer Aclagro en onderaannemer Meet Het zijn verschillende BIM-processen opgezet om dit model zo efficiënt mogelijk op te bouwen. De uitgevoerde werken zijn op verschillende momenten opgemeten, om ook structuren onder de grond te capteren, de opmetingen werden omgezet naar CAD-tekeningen, waarna OTL-data werd opgesteld en toegevoegd. Met ondersteuning van de firma Nordend werd het geheel aan data omgezet naar een OTL-conform json-bestand, om aan te leveren via het AWV-portaal DAVIE. Voor het definiëren van de LOI (Level of Information) werd een subset opgesteld door de opdrachtnemer en na onderling overleg afgeklopt. Er werd op voorhand afgesproken welke OTL-klassen verwacht werden, welke attributen verplicht ingevuld moeten worden, als ook welke relaties verwacht werden.
Dit project is genomineerd voor een Belgian Construction Award - deel het nu met je netwerk!
#BCA24
Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel