#BCA nieuws

#BCA20: Wie worden de Bouwvrouw en Bouwman van het Jaar?

Bouwkroniek en La Chronique organiseren op 11 februari 2021 de eerste editie van de Belgian Construction Awards (#BCA20). Deze spectaculaire gala-avond belooft iedere man en vrouw uit de bouwsector te laten schitteren, maar in het bijzonder de winnaars van de award Bouwvrouw van het Jaar en Bouwman van het Jaar.Deze twee speciale prijzen gaan naar twee uitstekende en waardige vertegenwoordigers van de sector die zich het voorbije jaar wisten te onderscheiden en die daardoor de bouwsector positief in beeld hebben gebracht. Onze jury heeft reeds een voorselectie gedaan, maar de uiteindelijke winnaars worden verkozen door het publiek. 

De genomineerden voor de award Bouwvrouw van het Jaar stellen zich kort even voor. We beginnen met Vicky Dethier, co-directeur van Bouwbedrijf Dethier nv: “Dat ik 13 jaar geleden in het familiebedrijf zou stappen was zeker geen uitgestippeld pad. Mijn vader heeft me altijd vrij gelaten in mijn studiekeuzes. Toen ik opperde om burgerlijk ingenieur te gaan studeren raadde hij mij dit zelfs eerder af. Ik heb dan voor Informatica gekozen. Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en na twee jaar elders gewerkt te hebben stond ik al popelend op de stoep. Doorheen de jaren heb ik het geluk gehad om heel wat functies te kunnen doorlopen en met het bedrijf mee te groeien. Ik heb steeds de vrijheid gekregen om mijn eigen ding te doen. Drie jaar geleden heeft mijn vader het bedrijf overgelaten aan mijn broer Kevin en mezelf. Samen met onze twee achterneven is de derde generatie nu compleet. Onze familiale waarden zijn nog steeds dezelfde gebleven. Wel hebben we de focus meer gelegd op BIM, LEAN, data … Aspecten die volgens ons onmisbaar zijn voor de toekomst. Daarnaast zet ik me ook graag in voor onze sector; zo ben ik o.a. voorzitter van de Jongerenafdeling van de Confederatie Bouw Limburg en lid van de stuurgroep Vastgoed bij VOKA Limburg.”

De tweede genomineerde is Charlotte Fleerackers, directeur van Stabco Foundations. De introductie begint bij haar man Marijn: “Vier jaar geleden startte ik Stabco Foundations. Kort nadien kwam Charlotte, mijn vrouw, bij in de firma. Die vrouwelijke touch en haar ambitieuze persoonlijkheid maakten Stabco tot wat het nu is: een volwaardige kmo met 35 medewerkers, één office dog en een machinepark om u tegen te zeggen.” En wat Charlotte zegt over zichzelf:  “Ik ben geboeid door ondernemen. Continu zoek ik naar concrete verbeterpunten, om van Stabco een nog sterker merk te maken. Onderhandelen en blijven evalueren, ik deins er niet voor terug. In 2020 hebben we onze naam nog meer gevestigd: meer collega’s, meer bouwwerven en zelfs ons grootste project tot dusver. Ik ben ambitieus en weet perfect waar ik naartoe wil! Samen met ons team wil ik van Stabco een zo ‘sexy’ mogelijk bedrijf maken. Ik wil niet dat Stabco ‘slechts’ een funderingsbedrijf is, maar een bedrijf dat er uitspringt. Bouwfirma’s, klanten en zelfs toekomstige collega’s vinden ons door gerichte marketingtechnieken en social media. Tegenwoordig werken we ook veel met video. Da’s niet alleen de toekomst, ik sta ook graag voor de camera. Mijn drijfveer? Ondernemen op topniveau. En Bouwvrouw van het jaar worden!”

De derde kandidate is Estel Mayhui, CEO van de Artes Group: “Als CEO van een bouwgroep heb ik een wat atypisch profiel en parcours afgelegd. Toen ik afstudeerde als bedrijfspsycholoog, besloot ik mijn studies aan te vullen met meer economische kennis en ging daarom Global Management bijstuderen. Na jobs bij Accenture & Liantis, besloot ik mijn ondernemingspassie te volgen en startte mijn eigen HR consulting bedrijf in 2008. Zo kwam ik voor het eerst in contact met Artes. Als externe HR partner ging ik aan de slag in het filiaal in Zeebrugge, toen nog Depret genaamd, en later ook voor alle andere filialen. De klik met de cultuur, de mensen en de aandeelhouders was er vanaf het begin. Ik daagde de directie uit met mijn andere blik op de zaken en samen kwamen we tot mooie resultaten. Klaar voor een nieuwe uitdaging, besloot ik in 2018 mijn aandelen van Effectis te verkopen. Na een wereldreis van 6 maanden, nam ik de nieuwe rol van COO op in de Artes Group. Achteraf gezien een rol die zeer nauw aansloot bij wat ik ervoor deed: mensen constructief doen nadenken en samenwerken. In mei dit jaar zette ik dan de laatste stap, deze naar het CEO-schap. 2020 kan ik enkel beschrijven als uitdagend, leerrijk en het jaar waar teamwork meer dan ooit het verschil maakt.”

Ook voor de award Bouwman van het Jaar zijn er drie genomineerden. We beginnen de voorstellingen bij Nicolas Bearelle, oprichter en CEO van Re-Vive NV: “Ik richtte Re-Vive op in 2009, midden in de financiële crisis. Mijn strategie was van in het begin echte meerwaarde te leveren door te innoveren in de vastgoedwereld. Door resoluut te kiezen om enkel reeds gebruikte en vaak verontreinigde gronden te recycleren wordt de druk van de open ruimte genomen. De betonstop ‘avant la lettre’.  Op deze sites worden integraal duurzame wijken gebouwd met als kernwoorden CO2-neutraliteit, hernieuwbare energie, groene open ruimte, biodiversiteit, maximaal herbruik van water en materialen en vooral sociale cohesie. Het zijn gemengde wijken waar wonen, werken en ontspannen samengaan. Doorwaadbare wijken waar ontmoetingen centraal staan. Deze strategie werd de laatste tien jaar verder verfijnd en bewijst haar sterkte en veerkracht in deze bijzondere periode. Het 50-koppige team van Re-Vive groeide met 15% sedert maart 2020 en het commercieel succes bewijst dat duurzaam ontwikkelen de enige juiste keuze is. Door continue te investeren en te innoveren met als duidelijk doel het realiseren van toekomstgerichte duurzame projecten, is Re-Vive vandaag klaar om de grote uitdagingen voort aan te gaan. Wij willen duurzame meerwaarde leveren voor de ecologische, maatschappelijke en financiële uitdagingen en zo onze rol in de maatschappij een doel geven.”

De tweede kanshebber voor Bouwman van het Jaar is Joeri Beneens, CEO en directeur van Beneens bouw en interieur: “Samen maken we het! Het is een slogan die ik dagelijks verdedig. We streven steeds naar een transparante vertrouwensband met alle bouwpartners.
Aandacht voor veiligheid, oog voor kwaliteit en steeds op zoek naar de hoogste efficiëntie. Als totaalaannemer willen we de klant ontzorgen vanaf de ruwbouw, hout en aluminium schrijnwerk, technieken tot interieurafwerking. Iedere tak is eveneens een apart rendabele en zelfsturende eenheid die ook competitief is als onderaannemer. Duurzaamheid zit in onze genen, 35 afvalstromen in eigen recyclagepark, zelfvoorzienend in warmte en elektriciteit. Materiaaladviezen vanaf aanbesteding. Ik ben graag aan de slag met innovatieve projecten die ons bedrijf voorbereiden op de toekomst. Zo voltooide we recent met enkele partners het eerste geprinte betonnen gebouw van Europa. Recent wonnen we met een consortium de aanbesteding van het meest circulaire kantoorgebouw en starten we in een vervolg hierop aan een in BIM-gekoppeld gebouwenpaspoort.”

De derde kandidaat is Thibaut Mahieu, projectmanager bij BPC. “Als burgerlijk ingenieur werk ik al twaalf jaar bij BPC, algemene bouwonderneming van klasse 8 en filiaal van de groep CFE. Wat ik leuk vind aan mijn werk is vooral het testen van nieuwe oplossingen die het potentieel van de bouwsector verder vergroten. Innovatie en duurzame ontwikkeling zijn twee belangrijke thema’s voor mij en ik hou ervan om ze mee op te nemen in nieuwe projecten voor continue verbetering binnen BPC. Zo heb ik samen met mijn team en belangrijke partners, zoals het WTCB, de Haven van Brussel en de Confederatie Bouw, het BCCC-project (Brussels Construction Consolidation Centre) mee in goede banen geleid: een logistiek platform dat de aanvoer van bouwmaterialen optimaliseert en de impact op het Brusselse wegverkeer en het milieu vermindert dankzij het gebruik van met name schepen. Het platform dat in januari 2020 werd gelanceerd, heeft een veelbelovende toekomst. Het kunnen werken aan zulke duurzame en innovatieve projecten zorgt voor drive die het dagelijks leven uitdaagt en oplossingen biedt voor de wereld van morgen.”

De winnaars worden verkozen via een online voting. Je kan je stem uitbrengen tot en met 27 november. Slechts één stem per emailadres is toegestaan en per categorie kan men één keer stemmen. Door te stemmen op je favoriete Bouwvrouw van het Jaar en de Bouwman van het Jaar, neem je automatisch deel aan de loting om twee tickets te winnen voor de exclusieve gala-avond van de Belgian Construction Awards op 11 februari in Château du Lac in Genval. 

Stemmen kan via https://belgianconstructionawards.be/stemmen/
Wil je reeds een plaats of tafel reserveren voor de gala-ceremonie: https://belgianconstructionawards.be/tickets/

Recente nieuwsberichten

Aanleg parkeerterrein “De Kiem” te Kapelle -op-den-Bos

Gemeente Kapelle-op-den-Bos heeft parkeerterrein de Kiem aangelegd als eerste fase in de vernieuwing van de omgeving van basisschool de Kiem. ...
Lees meer

Ben De Swaef

Strategic Account Executive BeNeLux, Autodesk
Lees meer

#BCA24

BCA_logo

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top