#BCA GENOMINEERDEN BOUWVROUW / BOUWMAN / YOUNG CONSTRUCTION PERSONALITY VAN HET JAAR

Jonas Willems

Deze kandidaat is genomineerd voor een Belgian Construction Award - deel het nu met je netwerk!

Naam + voornaam: Jonas Willems

Geboorteplaats en -datum: Ukkel, 07/09/1991 

Status? Kinderen? Wettelijk samenwonend, geen kinderen 

Jouw parcours op professioneel vlak:  
1993: Mijn eerste babystappen op de werf 
2001: Een droom ontstaat: Ik word aannemer
2001 – 2013: Een schoolcarrière gericht op de bouwsector 
2014 – 2017: Stabiliteitsingenieur bij een studiebureau stabiliteit – leren berekenen en uittekenen van constructies  
2017-2019: Van bureau naar bouwplaats: Het bureau werd ingeruild voor een werkbroek en de pen voor een hamer. Gepakt met theoretische bagage begon ik als arbeider ruwbouw en groeide ik door tot ploegbaas, werfleider en uiteindelijk projectleider bij een familiaal bouwbedrijf uit de streek. 
2019: Gewapend met theorie, praktische kennis en een beperkt, niettemin slagkrachtig netwerk ging ik mijn eerste zelfstandige avontuur aan vergezeld van twee vennoten: B-DIFF 
2022: Na 2,5 jaar werden alle aandelen van B-DIFF overgenomen en gaf ik solo een nieuwe richting aan de zaak: B-DIFF werd BILDIN. 
2022 – heden: BILDIN groeit uit van een kleinschalige onderneming met grote dromen naar een (middel)grote KMO met nog grotere dromen, gedragen door een enthousiast team dat zich keer na keer weet heruit te vinden!  

Huidige functie + bedrijf: Founder – Bildin bv, Kasteelstraat 3 te 1730 Asse 

Jouw expertises: Vanuit mijn opleiding als bouwkundig ingenieur heb ik een sterke theoretische basis, maar het belangrijkste deel van mijn kennis komt zonder meer uit de praktijk en van de mensen om me heen. Een rugzak vol tools heeft pas echt waarde als je weet hoe je ze moet inzetten. Doorheen het afgelegde parcours heb ik een uitgebreide ervaring opgebouwd in projectleiding, en dit zowel als stabiliteitsingenieur als in algemene projectcoördinatie. Ik beschik naast mijn liefde voor architectuur zowel over de theoretische, financiële als de praktische kennis van het vak en ben daardoor in staat de noden en bedenkingen van elke stakeholder te begrijpen en te fungeren als bemiddelaar. Zo leerde ik om te communiceren met Roemeense arbeiders en onderaannemers net om dichter bij hun leefwereld te staan en gericht te kunnen bijsturen of verklaren wanneer bouwheer of architect daar niet meteen in slaagt. Mijn sterkte ligt in het organisatorisch aansturen en begeleiden van mensen naar de beste versie van zichzelf, alsook mezelf verder te verdiepen in specifieke bouwkennis (bouwpathologie) met een lichte voorkeur op het gebied van ruwbouw en dakdichting.   

Waarden: Er zijn drie waarden essentieel voor ons in elke samenwerking. Die waarden gelden zowel binnen de organisatie als naar externen (architecten, bouwheren, buren…).  

Communicatie: Het is essentieel om altijd duidelijk en open te communiceren. Het gaat niet alleen om je eigen standpunt te delen, maar ook om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Door echt te luisteren, begrijp je waarom iemand denkt zoals hij denkt, en dat vormt de basis voor een goede samenwerking. 

Respect: Voor mij is respect een waarde die voortvloeit uit goede communicatie. Wanneer je echt kan luisteren en begrijpt waarom iemand denkt zoals hij denkt, ontstaat er respect voor elkaars standpunten, ook als je het niet altijd eens bent. Dit zorgt voor een omgeving waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. 

Verantwoordelijkheid: Wanneer iedereen zich tot slot gerespecteerd voelt en er duidelijke communicatie is, kunnen er afspraken gemaakt worden die zich veelal uiten als verantwoordelijkheden. Dit zorgt ervoor dat je team effectief kan samenwerken met iedereen binnen en buiten de organisatie en vooral, dat iedereen op een efficiënte manier vooruitgang kan boeken. Het gaat erom dat je je rol serieus neemt en bijdraagt aan het gezamenlijke doel. 

Mijn levensmotto: Leg de lat hoog zegt men. Ik voeg daar graag aan toe dat als je ze ziet liggen, ze niet hoog genoeg ligt. Leg je lat onzichtbaar hoog. Streef naar doelen die zo uitdagend zijn dat je gedwongen wordt om af te wijken van traditionele denkpistes en je jezelf en de organisatie dwingt te evolueren. 

Omschrijf het voorbije professionele jaar (2024) in 3 woorden: (persoonlijke) groei, visie , teamwork  

In hoeverre is dit jaar 2024 een succes geweest voor jou? 2024 is voor BILDIN een bijzonder succesvol jaar geweest. We hebben enorme stappen gezet in de omvang en de complexiteit van de projecten die we aankunnen. Zowel qua materieel als organisatie zijn we sterk gegroeid, en op het vlak van onze bedrijfsstructuur hebben we indrukwekkende sprongen gemaakt. Onze visie en missie voor BILDIN zijn duidelijk gedefinieerd, maar wat me vooral trots maakt, is dat deze niet alleen op papier staan, maar dat ons team ze ook echt leeft en toepast in hun dagelijkse werk. We bouwen gestaag aan onze doelen op een duurzame manier, zonder overhaast te werk te gaan.  

We zijn verder niet alleen gegroeid in het aantal projecten en machinepark maar ook in kantoorruimte, personeel en efficiëntere systemen. Op vlak van preventie hebben we ons versterkt, en ook persoonlijk heb ik stappen vooruit kunnen zetten (een gezondere geest in een gezonder lichaam). Hoogtepunten zoals het bouwproject ‘Mondus,’ de realisatie van ons eigen magazijn met bijhorende HQ en de uitgebreide samenwerking met grote klanten hebben onze ambities nog verder aangewakkerd. Wij zien dat als een bevestiging dat we op de juiste weg zijn. 

Wat zeggen collega’s over jou? Collega’s zeggen vaak dat het indrukwekkend is wat BILDIN op ‘relatief jonge leeftijd’ heeft bereikt, en dat is iets wat ik ook van mensen buiten het bedrijf hoor. Hoewel ik dat als een mooi compliment zie, wil ik hier bescheiden bij blijven. Voor mij is het vooral een bevestiging dat we op de juiste weg zijn, maar er is altijd ruimte om verder te groeien en te leren. Ik ben vooral trots op het feit dat klanten onze snelle en kwalitatieve aanpak waarderen en dat dat leidt tot nog meer vruchtbare samenwerkingen op grotere schaal. Dat toont aan dat we ook bij hen echt een verschil kunnen maken. 

Korte tekst om jezelf voor te stellen:

Mijn naam is Jonas Willems, ik ben 33 jaar jong en oprichter van BILDIN, een jong en dynamisch bouwbedrijf met grote dromen! Mijn passie voor de praktische kant ontstond al op jonge leeftijd. Mijn familie was werkzaam langs grootouders kant in landbouw en schrijnwerkerij. Heel praktische beroepen dus, al was ik als kind steeds meer onder de indruk van betonstorten en grote torenkranen. Dit leidde op 10-jarige leeftijd tot een droom : ik word aannemer. Mijn volledige schoolcarrière werd vanaf dat moment in functie gezet daarvan. 

 In 2013 studeerde ik uiteindelijk af als bouwkundig ingenieur, waarna ik als projectingenieur stabiliteit begon bij een studiebureau dat stabiliteitsberekening maakte voor grote en kleine gebouwen. Drie jaar later puilde mijn rugzak uit aan theoretische bagage en koos ik ervoor om zelf op de werf te gaan staan, werken en naderhand projecten te leiden. Mijn ambitie reikte – mijn droom nog steeds vurig indachtig – echter verder: ik wilde de bouwsector efficiënter, duurzamer en innovatiever maken. 

In 2019 richtte ik samen met twee vennoten een bouwbedrijf op. In 2022 nam ik de aandelen over en gaf ik de firma een nieuwe wending onder de naam BILDIN. Met BILDIN blijven we trouw aan vakmanschap en kwaliteit, maar streven we naar innovatieve oplossingen om het bouwproces efficiënter, kwalitatiever, innovatiever en duurzamer te maken op een veilige manier. 

Met een team aan enthousiastelingen bouwen we daar dagelijks op een vurige manier aan. We leggen onszelf voldoende vaak het vuur aan de schenen om uitgedaagd te blijven, alsook receptief voor veranderingen in de wereld rondom ons. Dit alles om futureproof te kunnen werken aan onze missie : Een A-label bouwondernemer worden op een innovatieve, duurzame, kwalitatieve en veilige manier op zo groot mogelijke schaal. Een voorbeeld voor de bouw in het algemeen. 

#BCA24

BCA_log-horiz

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top