#BCA 2022

Winnaars

Categorieën

bouwvrouw
  • 1ste_place_winners-1

    Catherine Vangilbergen

    Van Roey Vastgoed

    Catherine Vangilbergen (39) is Development Manager bij projectontwikkelaar Van Roey Vastgoed. In een eerste fase van haar carrière bouwde de Antwerpse ingenieur-architecte internationale ervaring op in de voorbereiding en uitvoering van complexe bouw-, milieu-, en maritieme projecten. Vanuit haar huidige functie stuurt ze teams aan om nieuwe en bijzondere woonbuurten te ontwikkelen. Klimaatrobuustheid en betaalbaarheid zijn enkele van de actuele maatschappelijke thema’s waarmee  Catherine aan de slag gaat. Zo is ze de drijvende kracht achter Split-It, een nieuw concept van splitskopen (een woning kopen zonder de grond) om nieuwbouw weer betaalbaar voor eigenaars (en in het bijzonder jonge gezinnen) te maken.

bouwman
  • 1ste_place_winners-1

    Jan Vrijs

    Skilpod

    Jan Vrijs (40) is founder en bestuurder van het modulaire bouwbedrijf Skilpod, dat kant-en-klare nieuwbouwwoningen in houtskelet neerzet. Met zijn formule van productmatig bouwen, wil de onderneming een antwoord bieden op één van de belangrijkste uitdagingen van ons samenlevingsmodel: hoe maken en houden we wonen betaalbaar en kwalitatief? Jan is jurist van opleiding en mateloos geïnteresseerd in de verhouding tussen mens en maatschappij. Als ondernemer wil hij zijn ideeën rond duurzaam bouwen naar de praktijk vertalen en anderen ermee inspireren. Met de evolutie naar productmatige stapelbouw zet Skilpod zijn internationale ambities voor de komende groeifase kracht bij. 

BCA22_Awards_template-young-personality
  • 1ste_place_winners-1

    Dorien Callaert

    Dero Construct

    Dorien Callaert (29) is projectleider bij het Oost-Vlaamse bouwbedrijf Dero Construct. Ze studeerde in 2015 af als industrieel ingenieur bouwkunde en koos resoluut voor een job als eindverantwoordelijke in de bouwsector. De afgelopen jaren kruisten al heel wat mooie projecten haar pad. Zo was ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de bouw van een instelling voor bijzondere jeugdzorg, ontwikkelde ze enkele fabrieken en kantoren en stapelde ze een paar extra verdiepingen op een functionerend ziekenhuis. Ook buiten het bedrijf draagt Dorien haar steentje bij aan een sterk netwerk in de bouw. Als ondervoorzitter van JOBO (Jong Ondernemend Bouwnetwerk) verbindt ze immers jonge Oost-Vlaamse ondernemers met elkaar.

BCA22_Awards_template-Climate-Future-Construction-Project
  • 1ste_place_winners-1

    Whitewood & Immobel

    Multi

    Het Multi-project is het verhaal van een bijzondere transformatie in het kloppend hart van onze hoofdstad. Veel méér dan een renovatie is dit project een blikopener naar de hedendaagse woonbuurt en naar de sociale diversiteit binnen de stadsomgeving. De jury waardeert de aandacht voor het participatieve luik en het grote consortium van partners dat zijn expertise heeft gebundeld op vlak van esthetiek en duurzaamheid. Het Multi-project is als pilootproject van de ‘Green Deal Vlaanderen Circulair’ een ware proeftuin voor grootschalige urban mining. Tal van principes van de circulaire bouw worden toegepast om zoveel mogelijk bouwmaterialen te hergebruiken of te recycleren. Wat duurzaamheid betreft, is dit gebouw een uitmuntend voorbeeld van een totaalconcept met grote innovatieve kracht en met respect voor het verleden.

  • 2nd_place_winners-2

    HelloWater

    Ledegem wordt Leaudegem

    De maatschappelijke relevantie van ‘Ledegem wordt Leaudegem’ is opmerkelijk groot. HelloWater biedt met zijn project een eenvoudige, makkelijk schaalbare manier om een chronisch probleem aan te pakken dat op heel Vlaanderen een impact heeft. Bewust en actief waterbeheer is namelijk niet alleen een uiterst actueel thema in de bouw maar in de hele samenleving. ‘Ledegem wordt Leaudegem’ maakt overheden en burgers lokaal bewust van het belang van duurzaam watergebruik. Het project is weliswaar kleinschalig van opzet, maar groots in zijn ideeën. De innovatie waarde zit in het feit dat dit systeem een onmiddellijk, pragmatisch antwoord biedt op een zeer acute probleemstelling. De jury prijst HelloWater dan ook om zijn uitmuntende illustratie van hoe een klimaatadaptieve, cocreatieve ontwikkeling eruit kan zien.

  • 3rd_place_winners-3

    CAAAP

    Portier 51

    Met het project Portier 51 creëert CAAAP een nieuwe sociale baken midden in de stad. Vanuit het skelet van de oude site verrijst een duurzaam en innovatief concept, dat op diverse vlakken een meerwaarde schept voor de stad en haar bewoners. In het programma is met een scherpe blik gekeken naar wat een stad als Mechelen nodig heeft. De verschillende woontypologieën zijn coherent samengevoegd tot een aantrekkelijk geheel, ook  uit sociaal oogpunt. De ontwerpers trekken het circulaire karakter van hun project opmerkelijk ver door: van selectieve afbraak tot doorgedreven hergebruik op de site en verregaand circulaire nieuwbouw. De uitgesproken aandacht voor stedelijk groen, met als letterlijk hoogtepunt de volkstuintjes op het dak, kan de jury hoogst bekoren.

BCA22_Awards_template-climate-Future-Product-Project
  • 1ste_place_winners-1

    BC Materials

    Gent Waste Brick for DinG

    In een wereld waar we zoeken naar manieren om de koolstofuitstoot te beperken, is een product als de Gent Waste Brick for DING een absolute verrijking. De jury waardeert de gedurfde visie van de opdrachtgevers om via een schoon en eenvoudig productieproces een zeer ambachtelijk en op maat vervaardigd materiaal te creëren. En dat binnen een geheel nieuwe constructie. Een gouden pluim van de jury gaat naar de toepassing van de korte keten, waarbij afbraakmateriaal uit de onmiddellijke regio gebruikt wordt voor de vervaardiging van een lokaal product.

  • 2nd_place_winners-2

    Paulussen Houthandel

    Forestlines

    De huidige drang naar ecologische architectuur groeit elke dag en is uiterst terecht. Tegelijk staat hout als ecologisch bouwmateriaal grotendeels buitenspel omwille van de milieubelastende impregnatie en de brandbare eigenschappen van het product. Daarop heeft Paulussen met zijn Forestlines-concept een verrassend en uniek antwoord geformuleerd. De jury apprecieert de creatieve zoektocht naar alternatieve opstellingen met zowel brandtechnisch, bouwtechnisch als esthetisch uitstekende kwaliteiten. Deze innovatie zet hout opnieuw in de picture als grondstof van de toekomst. Het verhaal van boomstam tot aan de gevel zit opmerkelijk goed.

  • 3rd_place_winners-3

    Vanhout

    CIRCL

    Beperking van energieverbruik, productie- en bouwafval en CO2-uitstoot: voor elk van deze drie uitdagingen biedt CIRCL een oplossing. Het project steunt op energiezuinige technische keuzes, zorgvuldig gebruik van bouwmaterialen en circulair hergebruik. CIRCL maakt duurzaam wonen tot een betaalbare optie voor een ruim publiek. Doorgedreven circulaire bouwtechnieken en plug-and-play-systemen openen bovendien de toegang tot dit concept voor de bouwsector zelf. Het kan volgens de jury een opstap zijn naar een versnelde en bredere renovatiemarkt door vernieuwbouw, met blijvend oog voor kwaliteit.

BCA22_Awards_template-BelgianConstructionProject
  • 1ste_place_winners-1

    Artem

    DBME BEWEL

    Met de bouw van het nieuwe Bewel-kantoor heeft Artem een onmiskenbaar sterk dossier neergezet. Het BIM-protocol en -uitvoeringsplan zijn met grote zin voor detail uitgewerkt en opgevolgd. De opbouw van het model, de gebruikte tools, de aanlevermethodes en de verschillende (sub)modellen zijn zorgvuldig gespecificeerd. De eis van de bouwheer om vooraf een energieprestatiegarantie neer te leggen, is voor de jury een onderscheidend element. Een slimme piste is ook dat onderaannemers en toeleveranciers voorafgaandelijk werden geselecteerd op BIM-criteria. De uitgebreide digital twin met integratie van augmented reality biedt een interessante toegevoegde waarde.

  • 2nd_place_winners-2

    Artes Group

    Hoost

    Met de bouw van het nieuwe Bewel-kantoor heeft Artem een onmiskenbaar sterk dossier neergezet. Het BIM-protocol en -uitvoeringsplan zijn met grote zin voor detail uitgewerkt en opgevolgd. De opbouw van het model, de gebruikte tools, de aanlevermethodes en de verschillende (sub)modellen zijn zorgvuldig gespecificeerd. De eis van de bouwheer om vooraf een energieprestatiegarantie neer te leggen, is voor de jury een onderscheidend element. Een slimme piste is ook dat onderaannemers en toeleveranciers voorafgaandelijk werden geselecteerd op BIM-criteria. De uitgebreide digital twin met integratie van augmented reality biedt een interessante toegevoegde waarde.

  • 3rd_place_winners-3

    Tractebel

    RTBF Media Square

    De jury kijkt in dit project goedkeurend naar de uitstekende synergie tussen BIM, HVAC en stabiliteit. De leidingsystemen zijn op ingenieuze wijze in het gebouw gemoduleerd. Ook de precieze uitsparingen van de vele betonopeningen springen in het oog. Verder noteert de jury een uitdrukkelijke focus op energetisch beleid en circulariteit. Een dynamische thermische simulatie leidde tot een optimaler energetisch gedrag van het gebouw. Op de werf zelf is gelet op de reductie van materiaalgebruik, afval en overlast. Ook aan het sociale en communicatieve aspect is aandacht besteed. De immersive realitytoepassing waarmee gebruikers werden rondgeleid op hun toekomstige werkplek biedt een mooie toegevoegde waarde.

BCA22_Awards_template-SmartInnovationNL
  • 1ste_place_winners-1

    Tractebel

    Dakserre Agrotopia

    Het project Agrotopia onderscheidt zich als een uitermate veelzijdig project dat op verschillende domeinen vernieuwend en vooruitstrevend is. Het project getuigt van een intensieve samenwerking tussen diverse disciplines en partners. Het verbreedt niet alleen de toekomstmogelijkheden voor de glastuinbouw als voedselproducent, maar is ook een voorbeeld voor andere industrieën op vlak van ruimtegebruik, circulariteit, innovatieve architectuur en duurzame techniek. De hoge ambities op vlak van inhoud en technologie krijgen vorm in een uitnodigend gebouw, dat een inspiratiebron kan zijn voor organisaties binnen en buiten de sector.

  • 2nd_place_winners-2

    Loxone Benelux

    Loxone Miniserver

    Door met een minimaal energieverbruik een maximaal rendement voor gebruikers te genereren, wil de Loxone Miniserver een beduidende bijdrage leveren aan de milieu- en klimaatbescherming. De schaalbaarheid en eenvoud van het systeem maken de toepassingen bijzonder ruim. Een belangrijke sterkte van dit systeem, zo vindt de jury, is dat de reductie van het energieverbruik duidelijk meetbaar is en ook verrekend kan worden in EPB-punten. Het product is al even op de markt, maar op vlak van energiebeheer vallen her en der nog belangrijke slagen te halen. Daartoe biedt de Loxone Miniserver een lovenswaardige bijdrage.

  • 3rd_place_winners-3

    Imec

    Mobilidata

    Mobilidata biedt een verfrissend en zeer praktisch antwoord op de uitdagingen die de dagelijks groeiende mobiliteit met zich meebrengt. Deze laureaat blinkt uit door zijn ambitie om op een laagdrempelige manier de connectie te realiseren tussen de weggebruikers en de weginfrastructuur. Het is een tweerichtingscommunicatie die deel uitmaakt van een beter weg- en verkeersbeleid voor morgen. De jury hoop dat deze nominatie een aanmoediging kan zijn om dit soort slimme netwerken verder uit te rollen over heel België.

BCA22_Awards_template-communication
  • 1ste_place_winners-1

    De Coene Products

    De Deurduwers

    Van alle ingediende dossiers bleef deze ‘Deurduwers’-campagne het best van al plakken in het geheugen van de jury. De reden? Het totaalconcept achter ‘Deurduwers’ wordt tot in de kleinste details doorgetrokken. De campagne start vanuit een sterk idee dat origineel wordt uitgediept in de interne en externe communicatie, zowel online als offline. De beeldspraak is kleurrijk, de verschillende deelacties coherent en creatief, de objectieven zijn met elkaar verbonden. Kortom, het verhaal klopt. Naast employer branding ligt de nadruk vooral op de empowering van de eigen mensen, een aspect dat in het dossier misschien zelfs nog onderbelicht wordt. De jury ziet in deze Deurduwers-campagne een toonvoorbeeld van impactvolle communicatie: scherp als een hakbijl en tegelijk knus en warm als een geruite houthakkershemd.

  • 2nd_place_winners-2

    SBE

    Fietsbrug Vijfstraten

    Om te spreken van een geslaagde publiekscampagne is het tegenwoordig haast een must om participatief tewerk te gaan. SBE bewijst met haar communicatie rond het project fietsbrug Vijfstraten dat die intentie beduidend veel verder kan gaan dan goede voornemens. De jury waardeert in deze campagne het uitgesproken menselijke karakter en de meervoudige focus op omwonenden, burgers en middelbare scholieren. Het project getuigt van een slimme opschaalbaarheid en een neus voor communicatieve opportuniteiten. Het is mooi om te zien hoe een dergelijk bouwproject een referentie en stimulans kan zijn om jonge mensen warm te maken voor de wetenschap en voor een technische vervolgstudie. De communicatie werd in alle geledingen nauwgezet uitgewerkt en op maat uitgerold. De aanpak getuigt van een oprecht engagement om het thema van duurzame mobiliteit uit te dragen.  

  • 3rd_place_winners-3

    FEREDECO

    Les Granulats Recyclés

    De jury is gecharmeerd door de toegewijde manier waarop deze campagne naar het publiek is gebracht. De inzet op verschillende doelpublieken, de extensieve uitrol en de diverse waaier aan communicatievormen en -kanalen wijzen op een bovengemiddelde ambitie en passie rond het thema van gerecycleerde granulaten. Het feit dat het initiatief voor deze campagne van een vakvereniging komt, is zeker een meerwaarde. De jury prijst vzw FEREDECO om zijn voortrekkersrol en zijn volharding om een complex thema inzichtelijk te maken voor het brede publiek. Dit engagement overstijgt de commerciële belangen en mikt op een circulaire bewustwording die de duur van de campagne verregaand overschrijdt.

Awards_groeier
  • 1ste_place_winners-1

    DEME Infra

  • 2nd_place_winners-2

    Sogeplant

  • 3rd_place_winners-3

    CIT Blaton

#BCA24

BCA_logo

Bouwkroniek/Batichronique, een product van EBP. // Burg. E. Demunterlaan, 3 Bus 6, 1090 Brussel // BTW BE 0451.979.022 // RPR Brussel

Contacteer ons

Social media

Share This
Scroll to Top